Személyi adatok
1968. augusztus 8-án születtem Budapesten. Budapesten élek, nős vagyok, három gyerekem van.

Szakmai tapasztalatok

2018 júniusában, fealdva a nyolcórás munkahely előnyeit és hátrányait, a mozaikszerű működést választottam. Így jelenleg szabadúszó, magánvállalkozó vagyok. Zenei kiadványokat szerkesztek, interjúkat készítek, kritikákat írok. Portréfilmeket, oral history interjúkat készítek és szerkesztek. Elkezdtem a coach-magánpraxisom építését. Időnként pedig írok, egyelőre magamnak… Emellett a 2020-ban alapított Saját Út Kiadót vezetem.

2017 őszétől 2018 nyaráig a KB8 Film Productionnál tanácsadó, termékfejlesztő, szövegíró pozícióban dolgoztam. Részt vettem a média üzletág felépítésében, melynek keretében filmes és audiotermékeket fejlesztettünk. Az oral history és PR-film üzletágban készítettünk portréfilmeket. Ugyancsak részt vettem az audio üzletág globális piaci elemzésében, termékpozicionálásban.

2014-2017 között az ARH Informatikai Zrt. kreatív marketing igazgatója voltam. Az optikai karakterfelismerés, közlekedésbiztonság és személyazonosítás technológiáinak területén piacvezető, 350 főt foglalkoztató, nemzetközi vállalat nyolcfős kreatív csapatának vezetőjeként technikai, technológiai filmeket készítettem, forgatókönyvet és szöveget írtam, menedzseltem a céges honlapot, print és online kiadványokat szerkesztettem, menedzseltem; koordináltam a grafikus, 3D grafikus és webfejlesztői csapatokat; évi 12-16 nemzetközi kiállításra megszerveztem és megterveztettem a standot, a világ öt kontinensén; nemzetközi szakmai magazinokban hirdetéseket és megjelenéseket intéztem.

2009-2013 között a Művészetek Palotája (Müpa), majd az Opera magyar és angol nyelvű kiadványait szerkesztettem, menedzseltem. Szöveget írtam, szerkesztettem, lektoráltam, intéztem a nyomdai előkészítést. 2013-ban az Opera magazin főszerkesztői feladatkörét is elláttam.

2009-2010-ben az induló Klasszik Rádió szerkesztő-műsorvezetőjeként önálló, ötvenperces műsorokat készítettem, Kincsvadászat címen. A műsorban saját birtokomban lévő, ritkaságnak vagy kuriózumnak számító komolyzenei felvételeimet mutattam be, összesen 26 tematikus adásban.

2007-2009-ben a Művészetek Palotája (Müpa) marketing-projektmenedzsreként a sajtókapcsolatokért feleltem, a hazai és nemzetközi szaksajtóval, az előadó-művészekkel és a kiadókkal tartottam a kapcsolatot. E klasszikus PR-os munkában az intézmény szakmai kapcsolati hálójának kiépítésén és menedzsmentjén dolgoztam. Emellett a projektvezetőség azt jelentette, hogy évi 10-12 koncert marketingjét és sajtómegjelenését intéztem, a koncertekhez és egyéb eseményekhez kapcsolódó sajtótájékoztatókat, interjúkat szervezétem.

2003 óta írok zenei és irodalmi kritikákat, tanulmányokat és készítek interjúkat on- és offline sajtótermékekbe (Élet és Irodalom, Magyar Narancs, fidelio.hu, Élet és Tudomány, papageno.hu). Az induló papageno.hu weboldalon önálló blogom volt 2017-ben. Fokozatosan a hazai zenei szaksajtó részévé váltam. Segítettem többek közt a Szent Gellért Zenei Fesztivál és az Osztrák Kulturális Fórum sajtómegjelenéseinek felfuttatásában. Utóbbi helyen 2013-2017 között koncertbevezetőket is tartottam.

2000-2008 között az EMI Zenei Kft. labelmanagereként a klasszikus (EMI Classics, Virgin Classics) és jazzlemezek (Blue Note) marketing-, PR- és sales-feladatait láttam el. A promóció, az anyacéggel és az üzletekkel való kapcsolattartás magyar és angol nyelven, a nemzetközi konferenciákon való részvétel is feladataim közé tartozott. A hazai szaksajtóval kiépítettem a cég kapcsolati hálóját, melynek szerepe volt abban, hogy önálló magazint tudtam beindítani (Hangjegyzet címen), melyet egy szeméályben szerkesztettem, írtam és írattam, illetve intéztem a nyomdai előkészítését. Közvetlenül a vevőkkel is kapcsolatba léptem, hogy igényeik pontosan és hiánytalanul érkezzenek a céghez.

1998-2000 között a Scheiber Sándor Gimnázium igazgatóhelyetteseként az új épületben és profillal induló iskola szakmai működését szerveztem meg, irányítottam a gimnáziumi tanári kart, vezetői konferenciákat látogatttam, illetve tartottam a kapcsolatot az isklát fenntartó BZSH-val.

1993-1998 között az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Gimnázium magyar-történelem szakos tanára voltam. A 6 és 8 osztályos gimnáziumban a magyar nyelv és irodalom, történelem tantárgyakat kísérleti tanterv keretében oktattam, 1997-től a Károlyi Gáspár Református Egyetem külső vezetőtanáraként is.

Tanulmányok

1993-1996 között jártam az ELTE magyar irodalomtörténeti doktoriskolájába, disszertációmat esztétika, Füst Milán regényeinek motívumszerkezetéből készítettem, PhD fokozatomat 2001-ben szereztem.

1987-1993 között jártam az ELTE magyar-történelem szakára, 1990-től a török szakot (turkológia, oszmanológia) is felvettem, az abszolutóriumot 1994-ben tettem le. 1993-ban szereztem magyar-történelem szakos tanári diplomát.

Angolul C1, törökül B2 szinten tudok. Az angolt munkámban és magánéletemben mindennapos természetességgel használom, írásban és szóban egyaránt.

Szabadidő

Szabadidőmben – az olvasás mellett – legszívesebben zenét hallgatok: körülbelül 5000 lemezből (CD, LP) álló klasszikus zenei gyűjteményem van.

Baráti körömmel 1994-ben alapítottuk a Magyarországi Wilhelm Furtwängler Társaságot, melynek első elnöki tisztségét töltöttem be. Társaságunk és a Q.E.D. Kiadó szerkesztette és adta ki Wilhelm Furtwängler Zene és szó című könyvét. 2001 augusztusában a Sziget Fesztiválon tartottam előadást Furtwänglerről, a későbbi években pedig más komolyzenei témákról is. 2004 őszén a Társaság nyilvános zenehallgatással emlékezett meg Furtwängler halálának 50. évfordulójáról, ennek szervezését én vállaltam.

1987-től húsz évig énekeltem az ELTE Bartók Béla Énekkarában, a tenor szólam vezetője voltam. Gyakran vállaltam korrepetitori feladatokat. Zenei általánosba jártam, hat évig csellózni tanultam, négy évig az István Gimnázium különféle zenekaraiban játszottam.

Emellett egyre jobban foglalkoztat a környezetvédelem, a fenntartható fejlődés. Szépirodalmi és történelmi témájú olvasmányaim mellett erre egyre több időt fordítok.

Feleségemmel és barátainkkal 2020-ban alapítottuk meg a Hiányzó Láncszem Alapítványt, mely – Gagybátor központtal – a csereháti halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek és családok gondjainak megértésével igyekszik segíteni, szem előtt tartva, hogy csak az organikus, helyi szinten gyökerező dolgok tudnak hosszútávon is megmaradni. A gagybátoriakkal egyetértésben számunkra is kiemelten fontos a gyerekek oktatása, felzárkóztatása.